2019 - Zorro

Recensies

Vorig jaar speelde Brassica Musicals met veel succes de voorstelling 'Titanic'. Het Heerhugowaardse gezelschap ontving hiervoor een nominatie voor de Amateur Musical Award voor beste musical. ((Foto: Aangeleverd))

Brassica Musicals laat ieder lid tot zijn recht komen

Brassica Musicals timmert stevig aan de weg. Met drie uitverkochte voorstellingen van ‘Zorro!’ in de grote zaal van Cool kunst en cultuur – vrijdagavond 12, zaterdagavond 13 en zondagmiddag 14 april – heeft het talentvolle en enthousiaste collectief een enerverend weekend voor de boeg. “We hebben rond de vijftig leden en iedereen draagt zijn steentje bij om er een onvergetelijke voorstelling van te maken”, aldus Jenny Peters, secretaris van Brassica. “Voor volgend jaar hopen we – als we toestemming krijgen – een voorstelling te kunnen opvoeren die nog nooit gedaan is door een amateurvereniging in heel Europa!”

Het begon ooit allemaal met een artikeltje in een huis-aan-huisblad in november 2001, waarin mensen opgeroepen werden auditie te komen doen voor de musical ‘Jesus Christ Superstar’ in Ursem. “Het was een gelegenheidsproject, maar het beviel alle betrokkenen zo enorm goed, dat besloten werd er een echte club van te maken”, vertelt Jenny. De kerk in Ursem werd al snel te klein voor de ambities van het gezelschap. “We waren het dorpse inmiddels ontgroeid en verhuisden in 2010 richting Heerhugowaard. Dankzij de status van onze nieuwe speellocatie – Cool kunst en cultuur – kwam er steeds meer aanwas. Ook ons begeleidend orkest, licht en geluid werd professioneler en sinds die tijd hebben we, inmiddels onder de naam Brassica Musicals, voor uitverkochte zalen voorstellingen gegeven van onder meer ‘Evita’, ‘Oliver!’, ‘Belle & het Beest’, ‘De Drie Musketiers’, ‘Spamalot’ en ‘Titanic’.”

Uitdaging
Brassica heeft zich ten doel gesteld alle leden te laten groeien en tot hun recht te laten komen. Uiteraard met behoud van kwaliteit. “Deze aanpak biedt onze leden meer uitdaging en afwisseling. Je kunt wel altijd hetzelfde doen, maar daarmee worden de leden niet geprikkeld om iets nieuws te leren en zich verder te ontwikkelen. In ‘Zorro!’ zit bijvoorbeeld veel dans. Vind je dat leuk, dan krijg je bij ons volop de kans om je daar verder in te ontwikkelen.” Dat deze manier van werken succesvol is, blijkt wel uit het feit dat Brassica al meerdere nominaties verdiende voor de Amateur Musical Awards. Vorig jaar maakte ‘Titanic’ zelfs kans op de prijs voor Beste Musical. Het is tekenend voor het niveau en de ambities van de vereniging.

Oliebollen
Naast kwaliteit en uitdaging is ook het sociale aspect van groot belang binnen Brassica. Spelers nemen niet alleen een rol op het podium op zich, maar schuiven ook aan in commissies. Denk daarbij aan decors bouwen en kostuums ontwerpen, maar ook pr en sponsorwerving. Jenny: “Iedereen zet zich in naar wat hij kan. Daarnaast proberen we ons ook sociaal-maatschappelijk te profileren. Elk jaar bakken we oliebollen; de ene helft van de opbrengst is voor de vereniging, de andere voor een goed doel zoals KWF of Cordaid. Stichting NUT geeft subsidie voor honderd kaarten, die wij mogen weggeven aan een goed doel. Dit jaar geven we die bijvoorbeeld aan de Voedselbank en stichting Gouden Dagen.”

Goud waard
Elk jaar mogen de leden kiezen welke musical het jaar erop gespeeld wordt. “Voor volgend jaar hebben we onze pijlen gericht op een titel die nooit eerder door een amateurvereniging in Europa is opgevoerd. Vanwege rechtenkwesties mogen we de titel nog niet onthullen, maar we hebben er enorm veel zin in. Dit jaar hebben we drie zalen uitverkocht, volgend jaar komt daar hopelijk een vierde bij. Dankzij onze fantastische regisseur Ineke de Geus en muzikaal leider Gerbrand van Kolck hebben we het volste vertrouwen dat het weer een spektakel wordt. Die mensen zijn goud waard! Net als de vele vrijwilligers trouwens, die zich op de speeldagen belangeloos inzetten bij de garderobe, decoropbouw, haar en make-up, lotenverkoop en meer. Zonder hen zijn we nergens.”

Brassica speelt vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 april de musical ‘Zorro!’ in Cool. De laatste kaarten zijn verkrijgbaar via www.coolheerhugowaard.nl.

Zaterdag 1 juni verzorgt Brassica samen met fanfare Hou & Trouw een musicalconcert met veel medleys en solo’s. Kaarten voor deze unieke voorstelling zijn eveneens verkrijgbaar via kaartverkoop@fanfare-houentrouw.nl of aan de zaal.

Bron: Rodi – Heerhugowaards Nieuwsblad 2 april 2019

Brassica Musicals swingt Heerhugowaard van zijn stoel met Zorro

Brassica Musicals verzorgt al sinds 2003 avonden gevuld met musicals als Jesus Christ Superstar, Evita en vorig jaar Titanic. In het Cool Kunst en Cultuur theater in Heerhugowaard zijn die avonden met volle zalen gevuld en ook dit jaar was dat niet anders. Een gewaagde productie als Zorro voor de doorgaans nuchtere Noord-Hollandse leden die nu hun gipsy bloed naar boven moesten halen. Aan Ineke de Geus (regie) en Sanne Ooms (choreografie) de taak om dit te begeleiden.

Een vurig verhaal over de rebelse Don Diego de la Vega die zijn jeugdliefde Luisa uit het oog verliest als hij naar Spanje wordt gestuurd. Wanneer hij terugkeert naar Los Angeles, blijkt zijn broer Ramon de stad én Luisa in een tirannieke greep te houden. Gemaskerd als Zorro vecht hij voor alles wat hem lief is.
Zorro is een avontuurlijke musicalervaring vol passie, humor en romantiek, omlijst met de authentieke Spaanse Flamenco en de aanstekelijke muziek van de Gipsy Kings, waaronder bekende hits als ‘Bamboleo’, ‘Djobi Djoba’ en ‘Baila Me’. Geïnspireerd op het boek van Isabel Allende over de eerste echte gemaskerde held.

De muziek werd ook dit jaar verzorgd door het Grand Circle Orkest o.l.v. Gerbrand van Kolck. De iconische gitarist krijgt een pertinente rol op het podium tussen de spelers. Zo kreeg je echt het reizende zigeuners gevoel van een lied bij het kampvuur. De muziek is een cruciale factor binnen deze musical en wat een feest! Onmogelijk om stil te zitten op je stoel.

De Gipsy girls waren zeer geloofwaardig als vurige Spaanse dames. De kostuums zijn prachtig kleurrijk en de bewegingen strak en passioneel.
Inez, de zigeunervriendin van Diego valt perfect in dit plaatje. Dat Jennifer Terwel vocaal haar mannetje staat wisten we al maar de combinatie van zang en dans in deze voorstelling doet ze foutloos en zeker complimenten waard.

Wesley Lont mag de held een (gemaskerd) gezicht geven. Vooral het contrast tussen de wat guitige, speelse illusionist Diego en de stoere sluw als een vos zijnde ‘Zorro’ is goed gespeeld en het duet met Luisa is prachtig en gevoelig.

Luisa, Daphne Dekker, speelt haar rol als jeugdliefde van Diego sereen en zacht met zeker ook haar pittige kant in de scenes waar ze tegen de tiran Ramon in gaat. In de badkamerscène komt haar komische talent om de hoek en krijgt ze met haar droge humor het publiek aan het schaterlachen.

Maar de echte komische noot van de avond is toebedeeld aan ‘Garcia’ en vooral in de tweede akte zien we Dennis Burgers er volledig voor gaan. Dit levert hem dan ook een verdiend open doekje op en ook nu blijkt weer dat zo’n type rol, de wat sullige niet al te slimme maar met een goed hart en vol passie zijnde diender, cruciaal kan zijn in een verhaal. Wij roepen (voorzichtig) Amateur Musical Award beste bijrol?

Uiteraard ontkom je in het verhaal van Zorro niet aan gevecht scènes en in dit geval ook nog met degens. Een duel tussen Diego en zijn broer maar ook een ensemblegevecht tussen Zorro en de dienders. Vaak een punt waarbij de amateurverenigingen het moeten afleggen tegen zwaar getrainde profs. Brassica laat zien dat met goede instructies en oefenen tot je scheel ziet het echt ook kan. De bewegingen waren snel, gericht en goed getimed (in tegenstelling tot sommige geweerschoten). Vooral het ensemblegevecht waar toch bijna 10 man door elkaar aan het zwaaien is met een degen is een lust voor het oog en een spektakel. Super knap gedaan!

Het decor werd slim afgewisseld van scenes met een klein(er) decorstuk voor het tussendoek met het grote dorpsplein erachter. Als de gehele cast op het podium staat blijft Brassica elke keer weer indruk maken met hun vocale geweld en prachtige sound. Een feestje dus die (naar onze mening) altijd te kort duurt.

Bron: Musical Sites

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.