2015 - Sprink awakening

Recensies

Jongeren in confrontatie met de gevestigde orde in Spring Awakening

“Het leven is K*T” schreeuwen de adolescenten het uit in Spring Awakening. Spring Awekening is een musical over eigenzinnige jongeren die hun behoeften willen verkennen, maar daar door de opgelegde grenzen van de gevestigde orde geen ruimte voor krijgen.

Het verhaal speelt zich af in tijd waarin de wil en wet van ouders regeert, leraren meedogenloos straffen voor wangedrag of ongehoorzaamheid en het geloof als een ijzige godsdienst wordt beleefd. De puberteit leidt hun naar ongekende verlangens en gevoelens over liefde en seks. De innerlijke onrust voelt mysterieus en hartstochtelijk aan, maar het onderwerp is onbespreekbaar en omhuld in een grote taboe. En zo eindigt het leven van een jong meisje door een abortus in haar dood.

Onrechtvaardig en wrang is ook wanneer een student, die in feite geslaagd is voor zijn examen, te horen krijgt dat hij heeft gefaald. Zijn gedrag stond de docenten niet aan nadat hij werd betrapt op zijn worsteling over zijn erotische dromen. Teleurstelling, frustratie en bestraffing van zijn vader dreven hem naar de daad van zijn tragische zelfmoord. En zo sleept Spring Awakening het publiek moeiteloos mee in de tragiek van jongeren.

Spring Awakening vertolkt aangrijpende thema’s als liefde, seks, abortus, incest, zelfmoord, kindermishandeling en homofilie in een aangrijpende musical. De cast bestaande uit jongeren en ouderen spelen de generatiekloof met passie en hartstocht. Alhoewel het toneelstuk meer dan een eeuw oud is zijn de thema’s en de dilemma’s nog steeds actueel. En dat maakt Spring Awakening boeiend en tijdloos.

Bron: Musical Sites

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.